8 Eylül 2013 Pazar

Yüksek Kolesterolün Vücuda Verdiği Zararlar


Kolesterol aslında yaşamımız için gerekli olan mum kıvamında ve yağımsı bir maddedir. Tüm hücrelerimizde bulunan bu madde D vitamininin yapımında ve hazmımız için gerekli olacak maddelerin yapımında kullanılır. Vücudumuzda kolesterol gerektiği kadar üretilmektedir. İki çeşit kolesterol bulunmaltadır. Bunlardan bir tanesi LDL ve diğeri ise HDL kolesteroldür. LDL halk arasında lanetli olarak tabir edilirken, HDL ise hayırlı kolesterol olarak tabir edilmektedir. LDL’nin yüksek olması vücüda zarar verirken, HDL’nin düşük olması da zarar
vermektedir. Yüksek kolesterolün zararlarından pek çok insanın haberi yoktur ve hatta çoğu insan kolesterolünün yüksek olduğundan bile haberdar değildir.

Yüksek kolesterolün varlığı kişide çoğu zaman belirti vermeyebilir. Bu gibi kişilerde koroner kalp ve damar hastalıkları riski çok yüksektir. LDL kolesterolünüz yüksekse kalp hastalığı riski taşıyorsunuz demektir. Bunun yanında HDL kolesterolünüz yüksekse kalp krizi riskiniz de o kadar az olmaktadır. Kandaki aşırı kolesterol yıllar içerisinde damarların duvarlarında birikmeye yol açar. Bu birikim arttıkça damarlarda tıkanma meydana gelir. Kolesterolün biriktiği damar vücutta sorunlara yol açar.
Yüksek kolesterolün verdiği zararları en aza indirebilmek için kesinlikle doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalı ve hatta yiyeceklerinize dikkat etmelisiniz. Yağlı ve kızartmalardan uzak durmalı ve üç beyazdan kesinlikle kaçınmalısınız. Günlük aktivitelerinizin arasına sporu da ilave etmeniz gerekecektir. Ayrıca sigara içmenin de kolesterolü yükselttiği ve kesinlikle içilmemesi unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder