8 Eylül 2013 Pazar

Meme Kanseri Belirtileri Ve Tedavileri

Günümüzde en sık rastlanan kanser türlerinden biri de meme kanseridir. Erken teşhis edildiğinde iyileşme oranı oldukça yüksek olan bir kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra en çok ölüm risklerinin yaşandığı kanser türleri arasındadır. Meme kanseri sadece kadınlarda görülen bir hastalık olmamasına rağmen, çoğunlukla kadınlarda görülmektedir.
Meme kanseri oranına bakıldığında 20’li yaşlarda oldukça düşükken, 50 yaşından sonra yakalanma riskinde önemli bir artış yaşanmaktadır. Ancak ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki kadınlar bu hastalığa 40’lı yaşlarda yakalanmaktadır. Avrupa’daki araştırmalar ise tam tersine 50’li yaşlara dayanmaktadır. Kanser erken tedavi edilmezse
ölümcül bir hastalıktır ve bu hastalıkta erken teşhis ve erken tedaviye başlanması çok önemlidir. Bu kanser türünde memede bazı farklılıkları kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Meme başındaki aşırı hassasiyet, görünümündeki değişim, memenin yanında veya koltuk altı bölgenizde rastladığınız bir kitle, meme derisi ucunun veya tümünün şişmesi ve kızarması ve meme başının iç tarafa dönmesi şeklinde gözlemlenebilir. Arada meme bölgenizi mutlaka elinizle kontrol etmelisiniz.

Bu belirtilerin dışında ayrıca meme başı akıntısı da kanser belirtisi olabilir. Bu akıntı kanlı ve beyaz renktedir. Bu ve bu gibi belirtiler gözlemliyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu hastalığın önüne geçebilmek için özellikle 40’lı yaşlarda veya daha öncesinde yılda bir kez mamografi ve ultrason çektirilmesi gerekmektedir. Meme kanseri belirtilerine dikkat etmeli ve bir uzmana başvurmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder